400 jaar Keyserkerk

Ongemerkt gaat het snel. Het jaar 2023, van 400 jaar Keyserkerk, nadert met rasse schre-den. De voorbereidingen gaat dan ook in een steeds hoger tempo. Wat zijn de plannen:

Speciale kerkdiensten

Op de drempel van 2023 hebben wij het Jubileumjaar 400 jaar Keyserkerk geopend met een Oudejaarsavonddienst,  en op 31 december 2023 sluiten wij het gedenkwaardig jaar af. Daartussen staat zondag 21 mei voor een HISTORISCHE KERKDIENST. Koetsjes rijden dan weer af en aan, naar en vanaf de kerk, en een deel van de kerkgangers is gekleed in historische kledij.  Zondag 17 september is er de officiële jubileumkerkdienst.

Katern en een Keyser-glossy

In de week van 20 maart is het Jubileumkatern uitgekomen als uitneembaar deel van de twee wekelijkse Binnendijks. Het bevat een schat aan informatie en weetjes over de Keyser en over het Jubileumjaar. Download het katern hieronder. Het katern en het feestjaar vormen dan weer de basis voor een mooi tijdschrift wat wij zo mogelijk polder breed willen uitgeven met mooie verhalen, leuke foto ‘s, en met nog veel meer. Dit staat gepland voor eind november.

Kerkramen en kinderen

Februari en maart zijn kinderen van Beemster basisscholen onder leiding van kunstenares Marieke Greeve aan de slag gegaan met een kunstraamproject. De kinderen hebben op een groot kaasdoek takken versierd met heel veel rode ballen/bessen. Met tussen doek en versiering nog iets wat voor hen te maken heeft met liefde. Het raam zal na Pasen de Keyserkerk gaan versieren tot aan het eind van het jubileumjaar.

Een korenfestival

Het is alweer 6 jaar geleden dat wij een groot Korenfestival organiseerden in de Keyserkerk. Zaterdag 15 april 2023 zal er een volgende editie plaatsvinden. In totaal zullen 13 koren hun zangkunst laten horen. Van kinderkoor tot ouderenkoor, van popkoor, tot gospel -en klassiek koor. Elk koor zingt zo ‘n 17 minuten, en er wordt gezongen in drie blokken. De blokken beginnen om 13.00, 15.00 en 19.30 en zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. Elk blok wordt afgesloten met een koorlied voor alle koren. Dat is Klaverveld, van de in de Beemster wonende Leoni Jansen. Dit stuk wordt voor het eerst als koorlied gezongen.

Blok 1
Noord-Hollands Selectiekoor, Beemster, Beemster Kinderkoor, Popkoor Afslag Edam, Pop-Musicalkoor Purmerend

Blok 2
Gelegenheidskoor Westbeemster, Ladies Voice, Zuidoostbeemster, Vrouwenkoor DZKO Oosthuizen, Koor Beemster Accordeonvereniging, I.K. Holy Sound, Amsterdam

Blok 3
Projectkoor Beemster, De Beemster Beckie’s, B-star Gospel and Soul Singers, Beemster, Zangvereniging Harmonie, Beemster

Blitskikker De Revue – juni 2023

Vanaf januari 2023 zijn spelers en zangers van start gegaan met een uniek theaterspektakel onder de naam Blitskikker. Blitskikker verwijst met een jaren 70 woord naar een Blits stads meisje wat gaat trouwen met een jongen uit een polder vol kikkers. Zo komen platteland en stad bij elkaar. Beemster en Purmerend, sinds 1 januari 2023 één gemeente. Maar ook de verschillen tussen protestants en katholiek blazen hun toontje mee. Dat alles mond uit in een sprankelend stuk wat op het plein voor de kerk begint en wat vervolgens die 400 jaar oude muren intrekt. De Keyserkerk is verandert in een waar theater met twee tonelen. Er is een band, de fanfare komt voorbij, evenals een kinderkoor. En het gaat om een huwelijksvoltrekkimng zoals wij die allmaal zelf ook wel eens meegemaakt hebben. Het bijzondere is dat de toeschouwers hier actief bij betrokken worden. Bij wijle botst en schuurt het, maar het is bovenal een feest van verbinding!

De regie is in handen van Cara Stolp, muzikale leider is Glenn Liebaut

Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.prachtigepolderproducties.nl

Wees er op tijd bij, in nog geen maand is verreweg de helft van de kaartjes al gereserveerd.

Een minisymposium – september 2023

Wij weten een heleboel van de kerk, zeker ook uit de begindagen. Maar nog veel meer weten wij ook niet. Hoe werden die honderdduizenden stenen precies vervoerd? Waar kwamen ze vandaan? Wie bouwde er eigenlijk? Hoe zit het precies met de delfts blauwe tegeltje van de Stovenkamer. Welke zijn origineel? Sommigen zijn er later bijgekomen uit de boerderij Pijlenburg, maar hoe zit het met de overige tegeltjes? Waar komt de vogel onder het orgel vandaan, en wat is nu precies het verhaal van de verdwenen gebrandschilderde ramen? Maar ook, hoe was dat toen, kerk in een nieuwe polder, in de eerste helft van de 17-de eeuw? Was het streng hier, of juist niet zo?

Tobias de Coene was de tweede dijkgraaf van de polder. Hij was ook eerste advocaat (‘secretaris-generaal’) van het VOC. Een man van formaat, maar ook geliefd. Hij overleed voordat de kerk er stond, maar wilde wel in die kerk begraven worden. Dat is gelukt. Wat weten wij nog meer . . ?

En dan Hendrick de Keyser! In zijn tijd een groot beeldhouwer en bouwmees-ter. Hij was voorloper van de groten als Rembrandt en Vermeer die de 17-de eeuw verder zouden kleuren. Wat weten wij van De Keyser en waarin kun je zijn hand ontdekken in het enige bouwwerk wat hij buiten de grote steden bouwde?

De Keyser ontwierp ook het oudst be-kende bronzen standbeeld van Neder-land. In mei 1940 kwam het ongeschonden uit het bombardement op Rotterdam en werd het van zijn sokkel gehaald en onopvallend naar het Museum Boijmans Van Beuningen gebracht. Daar werd het op de binnenplaats onder betonplaten en zandzakken verborgen. In juli 1945 kreeg het beeld een plaats op de Coolsingel, maar het moest in september 1963 wijken voor de metro. Uiteindelijk heeft het beeld in 1964 een plaats gekregen op het Grotekerkplein voor de Grote of Sint-Laurenskerk.

Zoveel mooie verhalen rond een 400 jaar oude kerk. Wij gaan op zoek naar een aantal goede sprekers voor een mooi historisch symposium in de Beemster.

Bannier

Gedurende het hele jaar hangt er aan de voorkant (westkant) van de toren (weer) een groot banier te hangen met een toepasselijke tekst.  

Detective

Het feestjaar is voor velen een inspiratiebron. Peter Leek heeft zijn literaire vaardigheden weer laten spreken middels een detectiveverhaal afspelend in en rond de stovenkamer van de Keyserkerk.

Welke vorm het verhaal gaat krijgen is nog niet helemaal bekend maar als titelsuggestie zou ik Peter ‘Moord in de Stovenkamer’ willen meegeven.

 

 

Maquette

In samenwerking met Sybren de Boer en het Historisch Genootschap Beemster zijn de voorbereidingen in volle gang om van de Keyserkerk op schaal (1:150) een maquette te maken. Deze zou dan na het feestjaar een definitieve plek kunnen krijgen op een voor een breed publiek toegankelijke
openbaar gebouw in onze droogmakerij.

Bakken voor ‘Blitskikker’

Bij een bruiloft hoort een bruidstaart. Daarom wordt voor alle leeftijden een bakwedstrijd georganiseerd. De winnaars mogen de bruidstaart verzorgen voor het theaterspektakel!

Volwassenen kunnen meedoen via hun buurtvereniging of wijk. De buurtverenigingen en nieuwe wijken krijgen binnenkort een mail met uitgebreide informatie en de wedstrijdregels. Publiek en een vakjury kiezen de mooiste en lekkerste bruidstaarten uit. De winnaars mogen zich ‘Meesterbakker Blitskikker 2023’ noemen en op onze kosten de bruidstaart verzorgen voor de bijzondere bruiloft. Ze krijgen daarvoor ook vrijkaartjes.

De voorronde is op zondagmiddag 30 april in de Keyserkerk. De taarten kunnen dan worden ingeleverd tussen 13.30 en 14.30 uur. Tussen 15.00 en
16.30 uur zijn de inwoners van Beemster hartelijk welkom in de Keyserkerk om gezellig onder het genot van een kopje koffie of thee de taarten te komen proeven en beoordelen. Voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar wordt het geen bakken maar versieren van een bruidstaart. De voorronde voor
de kinderen is op vrijdagmiddag 9 juni tussen 15.00 uur en 16.00 uur in de kantine van de IJsclub. De kinderen kunnen dan een taartje versieren. De taartjes worden hierna beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaars worden dan meteen bekend gemaakt. Zij mogen voor de middagvoorstelling van het theaterspektakel Blitskikker op 11 en 18 juni de bruidstaart versieren. In mei worden ouders en kinderen hier verder over geïnformeerd.